Alan Adı (Domain) Belirlerken Nelere Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde

 Bir internet uygulamasının yayına alınabilmesi için ilk olarak yapılacak etki alanı kaydetmektir. Domain (Alan Adı) internet sitenizin net ortamındaki adresidir. Domainler (Alan Adları), teknik olarak bir IP adresinden oluşur. Her domainin karşılığı olan en az bir IP adresi vardır. Domain sorgulama ve kayıt işlem, ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) tarafından yetkilendirilen area kayıt firmaları ile başlar. ICANN, etki alanında düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan, en üst kuruluştur.

 



Şirket veya markanız için alan adı (area) seçimi elektronik başarılı olmanızdaki en önemli etkenlerden biri. Hedef kitleyi tam olarak ifade eden, kısa, akılda kalıcı ve search engine optimization değeri olan bir alan adı (alan adı) seçmek, hedef kitleye ulaşmanızı kolaylaştıracağı gibi marka algısını da güçlendirmektedir.


 


Peki alan Adı (alan adı) belirlrken dikkat edilmesi gerekenler;


 


1- Kurumsal Marka Algısı Oluşturan Alan Adı (Alan Adı) Seçin

 Projeli değerli kılacak, hedef kitlenizin ilgisini çekecek bir alan adı ile marka algısı oluşturabilir, sitenize olan ilgiyi arttırabilirsiniz. Alan adı uzantısının .com ve .internet olması sadece yeterli değildir.


 


2- Akılda Kalıcı, Telefuzu Kolay ve Kısa Domain Seçin

Alan Adı (area) seçerken hedef kitlenizin kolay anlayabileceği ve akılda kalıcı domainler kaydetmeye çalışın. Google’ın kısa alan adlarına daha fazla önem verdiğiniz düşünürsek, sitenizin organik arama sonuçlarında yükselmesini ve trafiğinin artmasını sağlamak için çok fazla karakter içermeyen, kısa domainleri tercih etmeniz son derece önemli.


 



3- Alan Adı (Domain) Seçiminde Tire Kullanmayın

Özgün ve akılda kalıcı olmak umuduyla dikkat çekici ama istediğiniz isim başkası tarafından alınmış olduğu için içinde tire işareti olan bir area adı almayı düşünebilirsiniz. İçinde tire olan area adlarının çirkin göründüğü, kopya izlenimi verdiği (ozkardesler, haskardesler vb. :)) ve itibar oluşturma anlamında yetersiz kaldığı. Tire kullanmanın diğer bir dezavantajı da özgün olmaması. Mesela birisi zaten OrnekDomain.com adresini almışsa, sizin Ornek-Domain.com adını almanızın pek bir manası olmayacağı gibi, isminizi hatırlayıp arama çubuğuna yazan kişiler çoğu zaman araya tire koymayı unutacaktır. Bunun sonucunda da sizinle hiçbir ilgisi olmayan başka bir siteye gideceklerdir.


 


4-İlerisi İçin ve Marka Olabilecek Bir İsim Bulmaya Çalışın! 

Google markalara her şeyden fazla önem verir. Bunu kendileri için iyi bir şöhret ve marka tesis etmiş bloglara ve sitelere önem etmesinden anlayabilirsiniz. Bir marka olarak bir "bir isme sahip olmak uzun vadede çok işinize yarayabilir. Elbette arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak için iyi bir URLden fazlalıkları vardır ama çekici bir alan adına sahip olmak da insanların sizi ve markanızı tanımasını kolaylaştıracaktır.


5- Hedef Kitleye Özgü Domain Uzantısı Belirleyin


 ve nitelikte alan adını .COM ve .NET gibi uzantılarda bulamıyorsanız, yeni alan uzantılarını (.co, .tv, .xyz vb.) Veya .com.tr (bazı belgeleri istenmektedir.) Kullanın. Bir e-ticaret sitesi açılabilir .STORE, eğer weblog sitesi açılabilir .BLOG uzantılı domainleri tercih edebilirsiniz. Bu gibi pek çok yeni area dosya uzantısı ile internet projenizi en internet ve akılda kalıcı olarak ifade edecek domainler kaydedebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski